Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
– 1 jajko
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1 bardzo czubata łyżka miodu
– 3 łyżeczki przyprawy korzennej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka kakao
– 25g świeżych drożdży
– 40g miękkiego masła
Przepis
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, kakao, sodą
i przyprawą do piernika. Miód podgrzać z masłem do
rozpuszczenia, następnie (po przestudzeniu) dodać drożdże.
Całość wymieszać. Do suchych składników dodać płynne razem z jajkiem. Wyrobić
na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować (w razie potrzeby podsypać
odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać
foremkami dowolne kształty. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec około 10 minut
(lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C. Po
ostudzeniu polukrować.
Lukier
Składniki:
1 białko jaja kurzego
200-300g przesianego cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
Cukier puder przesiać do miski przez
drobne siteczko. Białko ubijamy i jak tylko się spieni zaczynamy stopniowo
dodawać przesiany cukier puder i sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej
konsystencji. Całość ubijamy mikserem na najniższych obrotach ok. 10-15
minut. Ilość cukru zależy od wielkości białka i od konsystencji jaką chcemy
uzyskać. Jeżeli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać troszeczkę cukru pudru.
Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty dodajemy po kropelce soku z cytryny. Gotowy
lukier powinien być idealnie biały, lśniący, gładki i nie ma być wyczuwalny
cukier puder.
Tak dla ścisłości - dla Autorki 10% z każdego wypieku proszę zarezerwować;-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń